דילוג לתוכן

הליך הגירושין אינו הליך קל ופשוט. הוא מלווה ברגשות מעורבים של כאב, צער והקלה, בעיקר כאשר מדובר בגירושין של בני זוג שכבר הספיקו להקים תא משפחתי, הכולל ילדים משותפים. מנגד, מניסיון החיים ומניסיוננו כעורכי דין לענייני משפחה, נראה כי לעיתים, כשבעיות פוקדות זוגות נשואים ללא ילדים, המחשבה לגבי "פירוק החבילה", נעשית קלה יותר וזאת בשל תחושת הקלה, יותר מאשר לגבי מחויבותם לבן או בת הזוג. במילים אחרות, כאשר מדובר בבני זוג נשואים ללא ילדים, אזי הגישה היא לרוב, כי יהיה קל יותר לפרק את התא המשפחתי, מאשר במקרים שבהם לבני הזוג יש ילדים משותפים.

כאמור, המחשבה וההחלטה על גירושין, לעיתים מצטיירת כפתרון טוב ומהיר לזוג ללא ילדים, שנתקל בבעיות. אך האם נכונה הסברה, כי הליך הגירושין ללא ילדים, הוא הליך קצר ומהיר יותר? כדי לערוך מעט סדר בנושא הכאוב, במאמר שלפניכם/ן, נבחן את השוני המתעורר בהליך גירושין שמעורבים בו ילדים, לעומת הליך ללא ילדים. כמו כן, נבחן את אופציית הגישור שעומדת בפני בני זוג, לפני החלטתם להתגרש.

כל זאת – לידיעתכם ונוחיותכם, הגולשים והגולשות, כדלקמן:

לפני שנתחיל, נבקש להעיר כי מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.

הליך הגירושין

ההחלטה להתגרש אינה פשוטה. היא מלווה בצער וכאב. להליך הגירושין יש השלכות רבות, הן בפן הרגשי והן בפן המשפטי. ההליך הופך למסורבל יותר כאשר מעורבים בו ילדים. הליך גירושין שמעורבים בו ילדים, מהווה פירוק של התא המשפחתי, לעומת פירוק התא הזוגי במקרה של גירושין ללא ילדים.

לזוג עם ילדים שמחליט להתגרש, ההליך המשפטי הופך למורכב וארוך יותר, בשל הצורך להתמודד עם מספר סוגיות נוספות לצד הגירושין. לדוגמא, משמורת ילדים, מזונות, הסדרי ראיה וכדומה. לעומת זאת, הליך גירושין שלא מעורבים בו ילדים, נתפס כהליך פשוט יותר, שכן מרבית ההליך מתעסק סביב נושא הסכם הגירושין, הגט וחלוקת הרכוש המשותף של בני הזוג.

גט

לבית הדין הרבני יש סמכות, מכוח חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953, להתעסק בכל ענייני נישואין וגירושין בין בני זוג יהודים. לכן, תביעת גירושין מוגשת תמיד לבית הדין הרבני. כאמור, כשבני זוג ללא ילדים מחליטים להתגרש, עליהם להגיע להסכם ביניהם על גירושים וזאת באמצעות מתן גט. גט – משמעו מסמך הלכתי שבו "מגרש" הבעל את אשתו, כאשר המשפט החשוב והעיקרי המופיע בגט הוא "הרי את מותרת לכל אדם". עם סיום טקס הגירושין, בני הזוג פשוט מתגרשים ובכך מסיימים את הקשר הזוגי שלהם. אולם, כבר קרו מקרים רבים שבהם הבעל סירב לתת גט לאשתו ובכך הפך אותה ל"מסורבת גט".

כאמור, המקרה הקלאסי הוא שזוג רוצה להתגרש. הבעל נותן את הגט ובכך השניים מסיימים את נישואיהם. אך מקרה מורכב יותר, הוא כאשר הבעל מסרב לתת גט ובכך האישה הופכת למסורבת גט. במקרה כזה, יש סמכות לבית הדין הרבני, להטיל סנקציות על מסרב הגט, אך הוא אינו ממהר לעשות זאת כיוון שרצונו לגשר בין בני הזוג.

סוגיית הגט, היא בעצם סוגיית הגירושין, הנוגעת לכל זוג אשר מתגרש, בין אם יש לו ילדים משותפים ובין אם לא.

חלוקת רכוש

סוגיה נוספת, שעמה נאלצים להתמודד בני זוג ללא ילדים, הנמצאים בהליך גירושין, היא חלוקת הרכוש המשותף שלהם. לרוב, חלוקת הרכוש אינה מהווה קושי מהותי עבור זוגות שהגיעו להסכם הוגן ביניהם, או לחילופין, לזוג שערך הסכם ממון, אשר מגדיר רשמית את חלוקת הרכוש במקרה של גירושין, לפני שנישאו.

אך לעיתים, הסוגייה הזו הופכת לקשה ומורכבת יותר, כאשר ישנם חילוקי דעות בין בני הזוג, בעיקר בין זוגות שלא ערכו הסכם ממון. במקרים כאלו, הזוג עלול להיגרר למחלוקות משפטיות ארוכות ומייגעות ובכך להאריך משמעותית את הליך הגירושין, שאמור להיות קצר ופשוט, גם כאשר לא מעורבים ילדים בתמונה.

מזונות ומשמורת

בהיעדר ילדים משותפים, ייחסכו מההורים ההליכים הנוגעים להסדרי המשמורת של ילדיהם וכן סוגיית מזונות הילדים. המציאות מעידה, כי מחלוקות על מזונות ומשמורת, הן מחלוקות קשות ומורכבות. עם זאת, גם בהיעדר ילדים, האישה לעיתים יכולה להיות זכאית למזונותיה, כלומר – מזונות אישה. אך לא נרחיב על כך כעת.

גישור

דרך מקובלת וידועה לפתרון ויישוב סכסוכים, היא גישור. ישנם זוגות שמגיעים להחלטה להתגרש וכדי להימנע מהליך משפטי ארוך ואף למנוע סיכסוכים עתידיים, מחליטים לפנות למגשר. החלטה זו נשמעת תמוהה מעט, בגלל המחשבה על פירוק הזוגיות, אך ישנם זוגות שמעדיפים לסיים את יחסיהם בכבוד ואף לדון בדרך נאותה בכל הקשור לחלוקת הרכוש. גישור, הוא התערבות צד שלישי בין בני הזוג: המגשר שומע את רצונו של כל אחד מבני הזוג. תפקידו הוא בעצם לגשר בין הרצון להסכמה של כל אחד מהם. אחד היתרונות בהליך גישור הוא הזמן. הליך משפטי יכול לעיתים להימשך כמה שנים ואילו גישור יכול להסתיים תוך מספר שבועות. כמו כן, הסכם הגישור הינו הסכם בר תוקף בבית המשפט. הליך גישור עשוי לסייע רבות לבני זוג, המתגרשים ללא ילדים.

לסיום

במידה ואתם נמצאים בהליך גירושין, מומלץ להיוועץ בעורך דין מקצועי לענייני משפחה, שילווה אותכם בכל הליך הגירושין וכן יעמוד על זכויותכם.